Första dykupplevelsen

2011-09-29 @ 21:03:16

Under den föregående helgen har jag, Micke, alltså haft mitt livs första dykupplevelse.

Såhär såg dagarna ut..
Lördag: Samling kl 8:15 på Arkö Dyk. Hade fått för mig att tiden var 07:45 och satt därför och frös utanför i drygt en halvtimma. Teoripass med 2/4 Quiz (förberedande frågesport inför slutprovet) från kl 8:30 till 11:30. Hade självklart alla rätt. Därefter rörde vi oss mot Finspångs badhus där våra vanliga simkunskaper prövades, vi satte ihop samt tog på oss utrustningen. Det var inte lika glamouröst som jag hade föreställt mig.. Tätningarna vid handleder och hals medförde blodstopp samt svåra andningsproblem, vilket i sin tur resulterade i mindre panikkänsla. Tillståndet förbättrades inte när man slängde på sig en BCD-väst med tillhörande gastub på sammanlagt ungefär 30 kilo. Blotta tanken av att ens försöka dyka med den utrustningen var omöjlig. Dock vet jag inte om det var pga själva känslan att kliva i vattnet eller att luften i dräkten komprimerades, kanske en kombination av båda två, men det var i vilket fall otroligt härligt så fort man doppat sig och alla tidigare påfrestningar var som bortblåsta. Väl i vattnet gjorde vi några ganska basic övningar där vi tryckutjämnade, tränade på hur man skulle göra vid olika nödsituationer, som exempelvis om luften skulle ta slut etc. Gick upp, tog av oss utrustningen, käkade en dyr sallad, tog på oss utrustningen och gjorde därefter fler övningar. Hemgång ungefär 18:30. Utgång ungefär 22:30.

Söndag: Drygt 3 timmars sömn. Mindre baksmälla. Teoripass 8:00-10:00. Dykning i Finspångs badhus med inkluderad lunch 11:00-15:00. Av pedagogiska och rättsenliga skäl vill jag påpeka att jag var helt fysiskt och psykiskt återställd före dykningen. Gjorde återigen diverse övningar, på 3.5 meters djup, såsom att ta av och på sig utrustningen i och under vattnet. Övade även lite extra på att flyta tyngdlöst i vattnet vilket är en brutalt härlig känsla. Åkte tillbaka till teorisalen på Arkö Dyk för att avsluta föreläsningarna, frågesporterna samt göra slutprovet. Fick 48/50 rätt och har därmed avklarat teori-delen på mitt första dykcerfifikat.

Helgen som kommer nu ska jag dyka i Hästholmen, dvs i sjö för första gången.
To be continued...

Uppstart av blogg

2011-09-26 @ 20:52:41

Denna blogg tillhör Michael Kullberg och Johannes Källdén och kommer, som namnet antyder, handla om våra dykupplevelser under det kommande året. Vi ska göra ett projektarbete i skolan om just dykning och bloggen kommer att fungera som en sorts dagbok för att dokumentera våra upplevelser och erfarenheter. Planen är att sammanställa allt till en bok/broschyr av något slag. Detta är iallafall det aktuella målet men det kan hända att det ändras under årets gång. Denna blogg kan komma att användas som ett redovisningsmedel i slutet av arbetet, men är främst till för nöjes skull. 

I nuläget har Micke kommit halvvägs i sin Open Water Diver-kurs, vilken han gör hos Arkö Dyk i Norrköping. Johannes har avklarat samma kurs hos Paradise Diving på Malta. Båda kurserna är certifierade av PADI som är den största internationellt etablerade dykorganisationen. Så tanken är alltså att uppdatera bloggen om allt dykrelaterat, exempelvis avklarade kurser och dykupplevelser.


/ Micke och Johannes