Dyk Assalaya 17 nov 2011

2012-03-18 @ 19:56:51

På morgonen blev vi hämtade av en truck som tog oss till revet Assalaya. Även här fanns det en nordlig och en sydlig sida av revet. Första dyket gjorde vi med en instruktör på norra sidan. Undervattenslivet skiljde sig från husrevet någorlunda men den största skillnaden var att det var märkbara vattenströmmar. Det var på detta dyket vi såg vår första havssköldpadda som vi även fick privilegiet att klappa på. Det var väldigt häftigt att komma så pass nära ett helt vilt djur. Tyvärr så hade kameran inget batteri kvar vilket gjorde att vi inte hade möjlighet att dokumentera denna magnifika händelse. Efter en paus på 30 minuter så dök vi själva på den södra sidan av revet där vi hittade fler korallgrottor som vi vågade utforska lite. På denna sidan var det inte lika berikat djurliv men vi såg en ganska sällsynt vattenorm som hela revet var döpt efter.

Dolphin House 16 nov 2011

2012-03-18 @ 19:52:10

Detta var en arrangerad dyktur då vi på morgonen blev upphämtade av en större båt som tog oss och en stor grupp andra dykare från olika dykcenter ungefär 45 minuter ut på havet. Vi förankrade oss vid ett rev som kallades för Dolphin House där vi delade upp oss i mindre grupper och dök med instruktör i ungefär 40 minuter. Undervattenslivet skiljde sig ganska mycket från husrevet med en större variation av både korall och fiskarter. Efter en fikapaus på 30 minuter så hoppade vi i igen och den här gången simmade vi mot en grotta av koraller. Det fanns hål i grottans tak vilket gjorde att ljuset kunde komma in vilket gjorde det lättare att se. Man hade inte överdrivet mycket marginal att röra sig på så det var väldigt viktigt att viktmässigt ligga neutral i vattnet. Även i grottan fanns det lite djurliv såsom Bluespotted Stingray. Detta var något av det häftigaste vi båda varit med om då det var väldigt annorlunda gentemot de andra dyken vi gjort. Trots namnet på revet så hade vi ingen tur att se delfinerna förutom på avstånd från båten. Hela upplevelsen var dock så pass otrolig så det gjorde oss inget nämnvärt. Efter dyken påbörjade vi hemfärden då vi även blev serverade mat och dryck på båtens restaurang.













Navigationsdyk 15 nov 2011

2012-03-18 @ 19:22:19

Vi gjorde dyket på husrevets norra sida och var ej djupare än 10 meter. Vi utförde vissa övningar som vi gått igenom på land med instruktören. Vi fick bl.a. orientera oss med hjälp av kompass för att hitta tillbaka där började övningen. Detta kommer vi även fortsätta att träna på i framtida kurser, bl.a. för certifiering av Rescue Diver.



Dyk "Underwater naturalist" 14 nov 2011

2012-03-18 @ 19:21:04

Även detta dyk i husrevet på norra sidan. Vi fick i uppgift att hitta 5 olika sorters mjuka och hårda koraller samt 5 olika fiskarter och ryggradslösa djur. Denna del i kursen var inget vi valde själva, utan ett moment som instruktören valde eftersom det passade detta område mycket bra. Det var mycket lärorikt eftersom vi lade märke till saker vi annars inte hade gjort, och läste sedan på lite om dessa olika efter dyket. Detta dyk gjordes på ganska grundt vatten då det främsta djurlivet fanns på ca 1-10 meters djup.







Djupdyk 14 nov 2011

2012-03-18 @ 18:49:17

Dyket gjordes i husrevet och som vanligt med en instruktör. Vi dök längs sandbottnen som sakta sluttade djupare desto längre ut vi dök. Vi vände om vid ca 30 meters djup och dök tillbaka längs revets södra sida. Det var en mycket bra erfarenhet att använda dykdatorn, som vi ständigt behövde ha uppsikt över på grund av djupet. Vid maxdjup hade vi ca 3 minuter innan vi var tvugna att påbörja vår kontrollerade uppstigning. Detta på grund av att trycket är påfrestande vilket resulterar i snabbare åtgång av luft och den höga ansamlingen av kväve i blodet. På väg upp gjorde vi flera olika säkerhetsstopp för att stegvis låta kvävet i blodet återgå till en normal nivå. Detta var alltså det djupaste dyket vi båda gjort och det var mycket lärorikt och häftigt.



Nattdyk 13 nov 2011

2012-03-18 @ 18:41:38

Nattdyken gjorde vi på sen eftermiddag då solen gått ned. Vi dök i en grupp på ca 6 personer och instruktör. Vi använde oss utav ficklampor för att orientera oss och titta på djurlivet och miljön. Vi märkte snabbt att miljön skilde sig markant från dyken under dagen, då många fiskar gömde sig i korallerna och vissa andra som kom fram för att jaga. Ca 10 minuter in i dyket såg vi vår första muräna gömd i en korall. Den vanligaste fisken som var ute på natten var Lionfish som vi såg mycket av under hela resan, som följde dykgruppen och ljuset från ficklamporna. Många fiskar låg och "sov" vilket gjorde det lättare att komma nära dem. Temperaturen i vattnet var ungefär densamma som på dagen, ca 27 grader. Det var en mycket häftig upplevelse, speciellt eftersom det var det första nattdyket för oss båda.                                                                                                        













Strömdyk 13 nov 2011

2012-03-18 @ 18:24:35

Detta dyk  gjorde vi straxt utanför norra sidan av husrevet. Vi åkte dit  med Zodiac  och blev avsläppta för att dyka med strömmen längs revets  sida. Vi dök  på ca 20 meters djup, vilket var nödvändigt eftersom  strömmen inte var  lika stark längs botten. Det var en mycket bra  erfarenhet att känna på  hur det är att dyka i strömt vatten och  utnyttja det på bästa sätt. Det  krävdes knappt någon ansträngning att  dyka med strömmen vilket var skönt  då man kunde lägga extra fokus vid  att titta på det fantastiska  undervattenslivet. Vid uppstigning gjorde  vi ett vanligt säkerhetsstopp  på 5 minuter, för att sedan bli  upphämtade av Zodiacen. Vår dykledare  signalerade båten genom att fylla  upp en färgstark boj med syre från  tuben, som skjöts upp till ytan och  markerade upphämtningsplatsen.